czwartek, 24 września 2009

12, szarlotkowo

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE.

Składniki:
5 jajek,
3 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
kostka margaryny, (albo 3/4 kostki margaryny i 1/4 kostki smalcu, wtedy ciasto będzie bardziej kruche)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
jabłka, ewentualnie marmolada jabłkowa
cynamon.

Z żółtek, tłuszczu, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i 0,5 szklanki cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, polowa wędruje do zamrażalnika, a połowa do lodówki, na jakieś pól godziny. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód blachy. Na to kładziemy jabłka posypane cynamonem i pianę z białek. Na wierzch tarkujemy ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych :)

2 komentarze:

Edit pisze...

Dzięki za wizytę.
Szarlotka wygląda apetycznie.
Cieszę się, że będę miała skąd brać przepisy.
Karteczki też bardzo ładne.
Pozdrawiam.

kalioppe pisze...

dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie :)

Prześlij komentarz